söndag 20 februari 2011

Ledare som omger sig av ja-sägare är farliga ledare !


En efter en faller ledare som i åratal omgett sig av ja-sägare i Mellanöstern och Nordafrika. Men sådana ledare finns inte bara utanför Sveriges gränser. Vi har ju många liknande ledare inom politiken, stora och små företag, offentliga sektorn osv.

Vissa ledare slutar sina karriärer med någon form av finjusterad avtackning där alla falskler mot varandra med skumpan i handen och ett oförklarligt kallt och falskt leende som inte betyder någonting. Medan vissa nadra avslutar sina karriärer där de får många betydelsefulla kramar, mail, brev och även levande och muntliga kommentarer, där vartenda ord betyder väldigt mycket !

För att vara en bra ledare måste man både vara aktiv och ha potential och intresse inom ett specifikt område. Men huvudnyckeln i ledarskapet är alltid dialog.
"En ledare som omger sig av ja-sägare är en svag ledare med begränsad makt och slår nedåt", sade Thomas Bodström förra veckan, när han deltog i programmet Skavlan. Det ligger faktiskt mycket i det Thomas säger.

En svag ledare som inte tycker om att höra nej-sägarna kan aldrig utveckla sig. Han/hon kan aldrig komma fram till svaret på den intressanta frågan "Varför?", ty han/hon har bestämt sig för ett färdigt perspektiv.

För att vara en bra ledare måste man ha ett bra ledarskap. De som leder organisationer där många människor är inblandade måste ha kunskap inom området beteendevetenskap. Man måste veta vilka personer man har med att göra för att kunna ha den optimala kommunikationen med dem.
För att kunna de andra människornas knappar måste du kunna dina egna först. Man måste lära känna sig själv först. En bra ledare gör allt för att omgivningen ger honom/henne konstruktiv kritik, med syftet själv-kännedom. Medans en svag ledare omger sig av ja-sägare.

Men en lärdom tycker jag att alla svaga ledare bör lära sig, och det är följande:
Att vara en stark ledare är inte samma som att enbart vara auktoritär.

Mobarak var en auktoritär ledare, men för det fick han inte en bra avtackning !!
Ban Ki-Moon är inte auktoritär, men för det kommer han inte att ha en varm, levande och äkta avtackning !!
//John Omoomian (S)

1 kommentar: