lördag 12 februari 2011

Grattis Egypten !


Det tog bara 18 dagar ! Ett diktatosiskt system som hade styrt Egypten i 30 år tog slut genom att folket inte gav sig och protesterade i 18 dagar.
Tahrirtorget fylldes med ytterligare tiotusentals människor igår (fredagen den 11 feb) när Mubarak lade fram det hela (enligt honom "de nya reformerna") på ett väldigt knasigt sätt. Han använde fel språk. Han använde fel ton och hans talskrivare hade fel fokus ! Talet handlade mest om vad han har gjort för Egypten. Hur duktig han har varit. Vilka svåra dagar han har gått igenom osv. Detta budskap från en kritiserad sändare till en protesterande mottagninsmassa fungerar inte enligt det akademiska ämnet media och kommunikation.
Det var alltså det klumpigaste Mubarak kunde göra. Samtidigt var det svårt för honom att ta sig ur detta på ett annat sätt. Hur som helst så kom de högsta generalerna i militären fram till honom och sade att detta inte skulle kunna få fortsätta. "Du måste avgå!".
Mubarak var ju en ledare som inte kunde tänka sig att göra ett blodbad för makten. Det finns ju andra regimer som kan tänka sig att göra det, och oftast kopplar de sina åtgärder till nationens säkerhet där referensramen för nationens säkerhetsbedömning är konstigt nog en ideologi/tro. De (f.d) kommunistiska länderna, Iran, Kuba osv är några exempel på sådana regimer/system. Men som tur var så hade Mubarak själv rötterna i Panarabism, som är varken en tro eller ideologi utan snarare en vision.
Nu är det dagen efter. Grattis Egypten , säger jag också, som många andra, och hoppas att landet fram till september justerar konstitutionen och gör allt för att någon form av tro/religion/ideologi inte, på något sätt , få någon form av helighet i regler och lagar. Det är det farligaste man kan göra under en efter-revolutinstid. Jag hoppas verkligen att Egypten har studerat konsekvenserna i revolutionen i Iran 1979 och lärt sig att tro/religion inte ska ingå i politiken.
Idag tänker jag i alla fall njuta av denna fantastiska känslan av att Egypten i vilket fall som helst inte kommer att vara samma Egypten som i förrgår. Jag njuter ! Grattis Egypten :)
/John Omoomian (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar