lördag 29 januari 2011

Mellanösterns demokratisering,en nödvändig demokratisering för den globaliserade ekonomin


Obama kom ut med ett utspel igår då han gav lite "råd" i samband med folkets reaktion i Egypten. Han menade i stora hela att allt ska kunna lösas på ett "lugnt" sätt, utan att några människoliv behöver tas. Han vet dock mycket väl att en sådan demokratisering som mellanöstern har påbörjat inte är möjlig utan att man offrar människoliv. Men han, på samma sätt som andra politiker, måste ha sådana utspel lite då och då !
Men det intressanta i det hela enligt min analys är Kinas besvikelse över hela utvecklingen och USA:s och Rysslands förhoppningar, trots Obamas utspel. För att prata klarspråk så försöker jag förenkla det hela på följande sätt så att analysen blir användarvänlig

För ca. 30 år sedan började den maktbalansen som fanns i världen dvs Väst/Öst äventyras. Detta startades med två revolutioner. En i Iran, 1979, och en i  Nicaragua 1979. USA stöttade revolutionen i Iran i samband med det hot som USA kände gentemot Sovjet, och Sovjet stöttade revolutionen i Nicaragua i samband med det hot som Sovjet kände gentemot USA:s inflytande i Sydamerika.
Båda två revolutionerna spårade ur och kidnappades av andra än de riktiga rörelserna som genomförde de revolutionerna. Irans revolution kidnappades av religiösa antiamerikanska Ayatollor, och revolutionen i Nicaragua kidnappades av korrupta marxister med Daniel Ortega i spetsen.
Efter murens fall 1989, tappade Sovjekt mark medans Kinas inflytande i det ekonomiska spelet blev mer och mer. Amerikanska antisovjetiska grillagrupper som t ex: Al Qaida omvandlades till extrema religiösa antiamerikanska rörelser då USA inte kunde tillgodose deras behov och krav längre. CIA hade inte längre någon användning av dem. Deras bäst före datum var passerade med andra ord.
Globaliseringen blev trenden och de liberala tankar och lösningar hittade sin plats i maktbalansens tankesmedja. Mitt i allt förvärrades situationen för folk i länder som Iran, Irak, Libanon, Tunisien, Egypten osv, eftersom liberala globaliseringsrelaterade lösningar aldrig gynnat folket. Stora företag blev större och större och folket blev fattigare och fattigare. 11 september 2001 var en indirekt konsekvens av den orättvisa resursfördelningen enligt Al Qaida. Denna händelse påverkade världsekonomin på ett mycket negativt sätt i väst medans Kina körde sitt race bakom kulliserna utan att bry sig om folkets situation i de ovannämnda länderna eftersom Kina hade sina avtal med regeringar i de här länderna.
Nu reagerar folk i de här länderna. För 1,5 år sedan störtades en anti-regim rörelse i Iran. Och nu ser vi vad som händer i Mellanöstern. Egypten är inte det sista landet.
Väst måste vinna tillbaks den förlorade marken i det ekonomiska spelet. Väst har inte längre råd att Kina rider på denna odemokratiska våg.
Det känsliga är nu att oppositionen leds av kompetenta individer som Mohammed Al-Baradei så att revolutionen inte kidnappas av Muslim Brotherhood, samt att USA ser över sin Israel-plotik.
Håller tummarna för det egyptiska folket och världsekonomin !
/John Omoomian (s)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar