lördag 22 januari 2011

Billströms snabba lösning på integration


Jag har alltid tyckt att Tobias Billström liknar ett djur (inte illa menat alls). Efter hans och Carl Bildts Wikileaksskandal  vet jag nu vilket djur jag hela tiden tänkt på. Papegoja !
Men det mest lustiga och samtidigt sorgliga i detta är hans tankar kring flyktingpolitiken, invandrarpolitiken och integration. Jag har alltid haft en negativ magkänsla vad gäller Billströms ärlighet. Men sedan igår vet jag inte vad som ska bevisas för att man är övertygad om att hans tankar är i högsta grad präglade av Canada-modellen.
Canada-modellen är ju en modell där den mesta fokuseringen i migrationsprocessen zoomas på arbetskraftsinvandringen. Den mest attraktiva gruppen i den här modellen är de högutbildadae individerna som får fristad tillsammans med sina familjer pga sina utbildningar. En annan grupp som gynnas av Canada-modellen är de förmögna grupperna som får vandra in pga det kapital de har.
Denna modell är naturligtvis bra för det mottagna landet, både utifrån nationalekonomiskt och demografiskt perspektiv.
Men den grupp som missgynnas av detta är de skyddsbehövande människorna som flyr ifrån krig, förtryck, förföljelse m.m. Och nu har Billström visat att Sveriges flyktingpolitik inte har något principiellt underlag som heter "humanism mot de skyddsbehövande". Billströms skandal är en skandal som har läckt ut nu, då han och Carl Bildt, enligt de utläckta dokumenten, ville att irakiska skyddsbehövande individer skulle utvisas pga inrotad hedersrelaterad kultur bland den gruppen. Billström kanske vill lösa integrationsproblemet genom att inte ta emot de svårare grupperna. Då har vi inga problem ! eftersom de lättare grupperna är så lättintegrerade.
Men detta är inte slutet...vänta bara några år tills dokument läcker ut kring somalierna och de hindren som migrationsverket har skapat åt dem sedan ett år tillbaka. De ska bestyrka sina identiteter. Det ska folk som kommer från ett nedkrigat land utan några myndigheter "what so ever" göra !!! Hur ska det gå till !?
Jo, sanningen är att man har upplevt somalierna som svårintegrerade ! och därför måste man göra någon åt detta !
Men vart tog humanismen vägen igen !?
Det är ju den sura och ständiga frågan !
Sorgligt men sant !
//John Omoomian (s)

1 kommentar: