söndag 16 februari 2014

Soran Ismail och Marlena Ernman gjorde det !!!!

När man gick i femman så fick man lära sig vad ordet demokrati betyder. Att kombinationen mellan de grekiska orden Demos och Krati är ju grundstenen och det innebär att folk styr. Att folkets vilja är fundamentalt och majoritetsprincipen är verktyget.

Men demokratins grundidé, precis på samma sätt som alla andra grundidéer, har sitt motstånd som uttrycker sig i form av antagonister. Demokratins antagonister menar i det stora hela att någon form av elitistiskt väktarråd måste finnas för att demokratin ska kunna fungera på bästa möjliga sätt.

I Sverige har vi en lång tradition av demokrati och yttrandefrihet. Den sistnämnda är t.o.m en grundlag. För att bilda en förening eller vara aktiv i ett politiskt parti eller engagerar sig i samhällsfrågor i en organiserad form behöver man inte gå igenom något väktarråd. Tack och lov !

I de länder där man inte är klar med demokratins bas som bygger på respekt för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet m.m fastnar demokratin, rätt så snabbt, i korruption, elitism och övermyndarskap eller diktatur. Och det är egentligen inte så konstigt. Det hände 1979 i Iran och Nicaragua då Shahen och Somoza störtades och några decennier senare i Irak och nyligen i Egypten.

Men varför fastnar demokratin i hemskheter även där den s.k basen finns ?
Tyskland under första och andra världskrigen är ju ett exempel. Men även Israel som anser sig som Mellanösterns enda riktiga demokrati befinner sig i svårigheter med respekt mot mänskliga rättigheter.
Den gemensamma nämnaren för samtliga exempel här ovan är dock följande:
Man underskattade dumheten och lät den växa och växa och förbli den s.k normen.

Jag tänker spontant på de främlingsfientliga vindar som blåser både i Sverige och resten av Europa. Denna fruktansvärda fientlighet som  inte har rötterna någon annanstans än rasism och bygger på att skapa otrygghet bland mindre trygga människor och ställer löntagare mot löntagare och skapa onödig rädsla.
Vad händer om vi fortsätter att inte säga emot ? Vad händer om vi inte reagerar vid fikarasten på jobbet ?
Blir inte dumheten norm om vi håller tyst ?
Soran Ismail sade emot nyligen. Det gjorde Malena Ernman också. Förhoppningsvis så är det flera på gång.
Man ska aldrig underskatta dumheten i en demokrati.



John Omoomian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar