söndag 2 december 2012

SFI-bonus: Inte bara en flopp utan ett alliansfiasko !

SFI-bonus är en s.k stimuleringsåtgärd som är en av alliansregeringens flera misslyckande inom den s.k nya etablering - och integrationslinjen. Bonusen riktar sig mot de SFI-deltagarna som läser svenska för invandrare.

För att kunna få SFI-bonus ska du:
  • få minst ett godkänt betyg på kurs 1B, kurs 2C eller kurs 3D inom 12 månader från första erbjudna kursstart. Tiden räknas från datumet på din första kallelse, även om du inte kan komma då.
  • få minst ett godkänt betyg senast 15 månader efter att du blev folkbokförd i Sverige första gången.
  • vara mellan 18 och 64 år när du får ditt betyg.
  • Så här mycket kan man få:

    Om man får minst ett godkänt betyg på kurs 1B kan du få 6 000 kr.
    Om man får minst ett godkänt betyg på kurs 2C kan du få 8 000 kr.
    Om man får minst ett godkänt betyg på kurs 3D kan du få 12 000 kr.

    Man kan inte få mer än totalt 12 000 kr. Om man först får bonus för en kurs får man bara mellanskillnaden om man klarar nästa kurs.
Det är inte bara sjukt att få bonus för en utbildning som i grunden är basen för att få bättre förutsättningar för att lyckas i det nya landet !! utan det mest sjuka är att den riktar sig mot de elever som har med sig bra skolbakgrund och utbildningsvana medan de elever som inte har det kommer inte ens i närheten.

Enligt en undersökning som Sveriges radio har gjort och presenterades för några dagar sedan (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=5358890 ) , har mindre än 2% av landets SFI-deltagare klarat de ovanstående kraven. Detta i sig är absurt.

Ännu en gång gång visar allians-regeringen okunskap, fel strategi och fel tänk kring detta känsliga område.
Vilken annan utbildning har vi där eleverna får bonus i form av pengar om de klarar vissa mål ?! Klart att detta skapar frustration. Det är så ruttet Björklund-tänk så det ryker om det.

Satsta våra gemensamma skattepengar på att utveckla verksamheten och undervisningsformerna så att alla gynnas och inte bara de med studievana ! Satsa våra gemensamma pengar på ett sätt som skapar kunskap, inte frustration !

John Omoomian (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar