lördag 17 december 2011

Varför bryter vi (S) med (V) i Lindesberg ?

Efter ett år "samarbete" så bryter vi (S) med Vänsterpartiet i Lindesberg. Detta har vi diskuterar ganska länge på styrelsen. Några gånger har vi ventilerat med medlemmarna på de senaste medlemsmötena. Enhälligt lade styrelsen fram ett förslag till beslut förra onsdagen, och nu i onsdags beslutade medlemmarna att vi ska bryta.

Vänsterpartiet är ett parti som nationellt har många bra idéer och tankar. Som de flesta riksdagspartierna. Men den viktigaste huvudstenen i politiken handlar om vad man, utifrån sina grunder, har för mål och vilka tillvägagångssätt man väljer för att nå målen.

2010 fick vi (S) 42,48% av rösterna i Lindesberg. Det ledde till 19 mandat av totala 45. MP fick 4,68 vilket ledde till 2 mandat och vänsterpartiet fick 4,28 vilket också ledde till 2 mandat.

Efter fyra års alliansstyre i Lindesberg med en styrelseordförande med något annorlunda ledarstil vars stil byggde på att politiken skulle lägga sig mer i tjänstemannafrågor hade vi som mål att tillsammans med MP och V bilda en majoritet för att ta tag i chefskaoset som hade lett till konstig kommunorganisation. Vi ville driva politiken och skapa visionerna och riktlinjerna och låta professionella tjänstemän genomföra arbetet.

Lindesberg har sedan 2006 inte respekterat en budgetprincip som heter 96%-principen. Det handlar helt enkelt om att man spenderar 96% av intäkterna och inte mer. Denna princip ger kommunen den ekonomiska stabiliteten som den behöver.
Vi anställde en ny kommunchef. Vi anställde en kultur och fritidschef som vi inte hade. Vi anställde en ny personalchef etc etc. Direkt efter sommaren fick vi dystra siffror av kommunchefen kring faktumet att 96%-principen inte har respekterats och kistan är nästintill tom.

För att kunna komma fram till konstruktiva förslag och åtgärder och ta ansvaret måste man vara som ett team. Man kan inte enbart fokusera på att leta efter syndabockar. Eller synda-"bygge" (Arenan). Från sommaren fram till nu har vi upplevt mer och mer att företrädare för Vänsterpartiet fokuserar mest på att leta efter syndabockar ist för att komma fram till konstruktiva förslag. Det gällde Arena-frågan. Det gällde budgeten och många andra områden. Det populistiska sättet att driva politiken genom att framställa sig som "hjältar" samtidigt som man är både idéfattig och förslagsfattig må vinna gehör på Lindenytt men inte på kommunhuset.

Det är synd att V:s ordförande skriver i sitt uttalande att avbrottet är två S-gubbars missnöje. Men hennes ordval säger en hel del om det perspektiv hon har. Det är olyckligt att en vuxen människa inte förstår att det är en hel styrelse bakom förslaget (ej beslutet) och en hel medlemsförsamling bakom beslutet. Det är synd att en vuxen människa använder sådana ord i ett formellt uttalande.
Nu ser vi fram emot framtiden och möjligheterna och säger adjö till rättshaverister.
John Omoomian (S) - Lindesberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar