lördag 30 november 2013

VI-människor och den nya S-strategin ...

Igår publicerade Expressen en artikel som handlade om att Löfven drar ifrån Reinfeldt i jobbfrågan, enligt den senaste opinionsmätningen.

För några dagar sedan när Löfven och Jämtin kallade blockpolitiken för "fördummande" samtidigt som att de var tydliga med att S går till val själva, blev reaktionerna hos Alliansen starka, speciellt hos Björklund som tyckte detta var "pinsamt". Men väljarna ger Löfven rätt, enligt den publicerade mätningen igår. Mer än hälften av de som tillfrågats i Ipsos novembermätning, 55 procent, vill att partierna ska gå till val på egen hand. Även bland borgerliga väljare tycker en inte oansenlig andel likadant, 43 procent. De rödgröna partierna, i block eller inte, har också fortsatt medvind i partisympatierna. I Ipsos mätning får S, V och MP tillsammans 50,7 procent - mot allianspartiernas 39,4 procent.
Aron Etzler varnade, rätt så länge sedan innan han blev Vänsterpartiets partisekreterare, för att S-ledningen inte skulle gå i den s.k Sahlinfällan. Och detta har S tagit till sig.
Alltså gå till val själv, stäng inte några dörrar enbart utifrån blockpolitiken, fokusera på två oerhört viktiga huvudfrågor dvs Arbete och utbildning.

Att man inte gör de s.k små skitfrågor som rymmer klart och tydligt under arbete och utbildning, till stora och viktiga huvudfrågor som de inte är. Invandringsfrågan är en sådan fråga. En fråga som löser sig automatiskt om Sveriges statsmakt ser alla mänskliga resurser och skapar arbete- och utbildningsförutsättningar för dem. En intressant och utmanande fråga som i sig inte är en huvudfråga.

Att man inte enbart (observera att jag skriver enbart) vänder sig till ca. 20% av befolkningen och förväntar sig att man får respons ifrån över 50% och vinner valet !

Att man inser att för att uppnå alla S-mål som har rötter i att - varje människa oavsett bakgrund ska ha möjligheten att påverka sitt liv- , måste man ha demokratisk makt. Utan demokratisk makt kan man inte genomföra någonting. Men metoden för att uppnå målet inte behöver vara att vi pratar med en liten andel av folket. Fastän vi har stora mål som är riktade mot alla så behöver inte tillvägagångssättet vara att vi pratar enbart med arbetslösa, sjukskrivna, utförsäkrade etc etc, för det finns väldigt många VI- människor som har fått nog av att se sitt samhälle sönderdelas i ökade klyftor med en alliansledd regering som har gjort allt enligt sina metoder men misslyckats.

Att inse att man ALDRIG ska underskatta dumheten i en demokrati. Det gjorde man under andra världskriget, och det blev som det blev.

Att man måste kanske se blockpolitiken som "fördummande" om man, i korridorerna, har ett riksdagsparti som har rötterna i nazismen !

Detta har Löfven fattat och jag uppskattar honom för det.
Han är en smart arbetar-grabb han :)
Men socialdemokratin handlar inte om en person utan det handlar om ett parti som alltid varit pragmatiskt, samarbetarvilligt och ansvarstagande för HELA Sverige.
Så vi går inte på din s.k Sahlinfälla Fredrik. Det gjorde vi 2010 men inte 2014 :)

/John Omoomian (s)





tisdag 26 november 2013

Fem rimliga skäl att inte rösta på SD

Igår kväll påpekade min politiska mentor att hon tycker att jag ska prata och skriva mer om SD-politik i min SD-kritik istället för att fokusera på specifika lokala händelser t ex hur de gjort olika saker på kommunfullmäktige osv.
Jag har oerhört stor respekt för min politiska mentor och naturligtvis lyssnar jag på henne och de råd hon ger mig, och därför har jag bestämt mig för att bjuda på fem rimliga och konkreta och rätt så lättförståeliga skäl att inte rösta på Sverigedemokraterna.

1- En röst på SD, är en röst på ekonomiska bekymmer för Sverige:
Orsak = genom att överdriva invandringens kostnad (något som i praktiken är omöjligt att beräkna dels pga att vi inte har en fungerande definition på invandrare för att kunna räkna och dels pga att vi inte kan ställa alla intäkter invandringen har för att ställa dem mot kostnader för att komma fram till totalkostnad) vill SD förminska Sveriges befolkning. Något som är livsfarligt för Sveriges ekonomi och svenska välfärden i framtiden.

2- En röst på SD är en röst på främlingsfientlighet:
Orsak = SD bygger sin fientlighet på en rädsla av Islam och muslimer. I själva verket är absoluta majoriteten av muslimer som finns i Sverige sekulära sådana.

3- En röst på SD är en röst mot EU och flyktinghjälp på plats:
Orsak = SD påstår ofta att de vill hjälpa flyktingar på plats men detta stämmer inte alls eftersom de vill minska biståndet i sin skuggbudget. Gällande EU röstade dem på sina landsdagar i Västerås (23 nov 2013) att Sverige ska gå ur EU.

4-En röst på SD är en röst mot kultur:
Orsak = SD har en statisk tolkning av kultur. Kultur är alltså en företeelse som inte befinner sig under ständig förändring och utveckling enligt SD.

5- En röst på SD är en röst mot utveckling:
Orsak = alla utvecklingsprocesser har sina rötter i någon förm av mångfald där olika perspektiv möter  varandra och berikar varandra. Där oenigheter möts och optimal konflikthantering leder till utveckling. SD står för en enfaldigt Sverige och det gynnar inte Sverige och den svenska utvecklingen.

Valet är ditt nu :)
John Omoomian (s)

torsdag 31 oktober 2013

Öppna mötet i Frövi kring byggnation

Hej ! Den här bloggen är en sammanfattning av gårdagen för Er som inte kunde närvara igår.

Panelen bestod av en stadsarkitekt, Libos VD och den ansvariga från länstyrelsen kring byggnation och bostäder.
Varför går det så trögt att bygga ? Var kvällen tema.
Både stadsarkitekten och Libo var eniga om att situationen i Lindesbergs kommun liksom många andra kommuner i Sverige är ohållbart. Enligt Libo har vi ett behov av att bygga 50 ny bostäder per år. Det finns många olika parametrar som ska stämma för att kunna bygga, men de viktigaste parametrar finns i alla fall enligt Libo, dvs efterfrågan och lågkonjunkturen.
Lågkonjunkturen betyder att det är väldigt bra priser från entreprenörer vilket är bra för kommunen. Men det är hela tiden länstyrelsen som sätter stopp på våra byggprojekt menade Libo.

Länstyrelsen i detta sammanhang menar att det är mycket krav som ska uppfyllas. Trafiken ökar och med det omgivningsbuller. Man bygger på sådana ställen man inte byggde förr. T ex översvämningsriskiga områden som man gärna vill bygga på. Dessutom menar länstyrelsen att man måste anpassa sig så att det fortfarande blir riksintresset och de s.k kulturella områdena inte ska drabbas på ett negativt sätt. Men det största hindret enligt länstyrelsen är ändå omgivningsbuller.

När vi frågade varför det får bullra i storstäderna men inte i småstäder som Lindesberg fick vi förklaringen att de mått som finns i storstäder inte är lika som småstädernas. Man gör alltså avsteg ju större städerna är.

Vad gäller avsteg i Frövi lät det inte så troligt men man jobbar med att göra avsteg på ett projekt i Lindesberg, sade länsstyrelsens representant. Och det projektet är Åskilsbacken.
Så konkret kan man säga att kvällens möte ledde till ett samförstånd kring projektet Åskilsbacken.
Vad gäller andra projekt i kommunen vill länsstyrelsen omgående ha dialog med alla kommuner i norra länsdelen på KSO-nivå, vilket också är bra och leder fram fortsättningen på en konstruktiv dialog.

Tack alla ni som kunde komma och tack alla ni som läste detta.
Åskilsbacken , her we come !

John Omoomian (s)

tisdag 29 oktober 2013

(S)tormen,,eller,, Stor,Men ?

Idag är det nästan 11 månader kvar till valet. Ett val som avgör vilken väg vi tar. En fortsättning på en total felaktig arbetsmarknadspolitik där det inte finns tydliga samband mellan utbildning, innovation och arbete, eller en politik som bygger på förståelsen utav tre viktiga basstenar:

1- att skapa förutsättningar för att alla oavsett socioekonomisk bakgrund får möjligheten att påverka sina arbetsliv genom rätt utbildning som leder till att arbetsgivaren kan bli av med dagens missmatchning.

2- att skapa förutsättningar så att Sveriges skolklasser blir mindre och på så sätt läggs grunden på ett optimalt sätt.

3- att skapa förutsättningar så att varje individs färd genom livet blir en värdig och väl färd, genom att staten och kommuner använder de gemensamma resurserna på det mest solidariska sätt, som i sig leder till både produktivitet och effektivitet.

Under de två gångna veckor har socialdemokraterna i Lindsbergs kommun haft interna konfliktlösningar som har satt partiet på media-kartan. I egenskap av ledamot i arbetarekommunens styrelse har jag själv varit tvungen att fatta ett beslut som mentalt har fått mig på knäna och lett till att jag har fallit tårar. Men livet är inte alltid en dans på rosor, var det en vis vän som sade.

Men nu måste vi mobilisera inför valet för att få fortsatt mandat för att fortsätta:
- skapa förutsättningar för att fortsätta minska försörjningsstödet ännu mer.
- skapa förutsättningar för att fortsätta utveckla arbetsmarknadsenheten.
- skapa förutsättningar för att fortsätta ha en välfungerande digitaliserad bio i centrala Lindesberg.
- skapa förutsättningar för att fortsätta satsa på barnen, i synnerhet de i tidiga åldrar i skolan.
- säga nej till LOV:en tills kommunen är redo för det.

Listan är lång och det är ingen som inte är medveten om följande faktum:
Med en Alliansregering och e prioriteringar som en höger-stat har så kommer inte små kommuner att fixa framtiden.

Så jag hoppas att Du som läser detta tar en funderare och ta den kommande närmaste framtiden på fullaste allvar. Sverige har inte råd med den nuvarande regeringen.

John Omoomian (s)

söndag 24 februari 2013

Framtid(s)konferensen i Örebro

Igår deltog jag tillsammans med 300 andra socialdemokratiska företrädare från olika distrikt, i en konferens som hette framtidskonferensen.

Höjdpunkten var naturligtvis då när Stefan Löfven talade.
Vi har nästan ett och ett halvt år kvar till nästa val som kommer att äga rum i september 2014.

Huvudfokuset av den socialdemokratiska politiken är Arbete och Utbildning.
Några punkter ur Löfvens tal som antecknades igår kommer här:
  • Under borgarnas styre har Sveriges högskoleplatser minskats med 20.000 platser
  • Förhoppningen hos unga har sänkts i syfte att dumpa lönerna
  • Arbete och utbildning är inget vi bara har råd med utan det främsta prioriteringsområdet
  • Björklunds "skola" är i fritt fall och enligt han så behöver han 15 år till för att rädda den
  • Det är inte fel på skolbåten, utan det är fel på kaptenen
  • Vi (S) vill förlänga skolplikten till 18 år
  • Sommarskola för ALLA elever som behöver det
  • Vi (S) kommer att avskaffa avdragsmöjligheterna för den s.k "läxhjälpen" som icke gynnar ALLA elever
  • Kunskap enligt (S) skapar inte bara bättre förutsättningar för arbete, utan den skapar också makt, demokrati och delaktighet för unga människor
  • Vi (S) vill utveckla grundforskningen men även stötta de jobb-relaterade forskningar som vi vill ha som en del av våra innovatiosåtgärder
  • Vi (S) vill samla Sverige och inte se vissa frågor som särintresse
  • Vi (S) kommer att höja A:kassan. Inte bara för att den är en av de försäkringar som Sverige bör vara stolt över utan av tre andra skäl också:
    • Bättre A:kassa leder till bättre dynamik och rörlighet i arbetsmarknade
    • Bättre A:kassa leder till bättre konsumtion
    • Bättre A:kassa skapar trygghet mot lönedumpningar
Något som jag själv tyckte var jättebra på den workshop som jag var på var följande:
Vi tycker att det krävs offentlig finansiering för kommersialisering av Sveriges forskningsresultat, om man vill att forskarens arbete gynnar Sverige på bästa möjliga sätt och forskaren får det mesta av sitt arbete. Detta är en del av det socialdemokratiska innovationssystemet.
2013.02.24, John Omoomian (S)