söndag 22 januari 2012

Kommunikationens roll i politiken


Nu är det nästan ett dygn efter att Håkan Juholt har lämnat sitt uppdrag som vår ordförande. Igår var det en av de tråkiga dagarna då man känner sig trött, tom och sorgsen. Tiden läker alla sår, sägs det. Det stämmer ganska bra i det här fallet eftersom känslan idag inte är lika illa som igår. Idag känner man sig att man ser fram emot en nystart. Juholt tackade för sig igår med bland annat följande motivering:
"Sverige behöver en stark, optimistisk, nyfiken och framtidsorienterad socialdemokrati. Vårt land behöver en opposition som är beredd att ta över ansvaret för Sverige – som senast 2014 behöver en nystart."

Jag satt och läste Ulrika Sandbergs blogg idag där hon hade bland annat skrivit: "Om jag får önska en sak av en ny partiledare så är det att förutom att den på ett förtroendefullt sätt ”går igenom rutan” att den är riktigt duktig på att bygga lag av människor med olika kompetenser och perspektiv – och att få dom att jobba åt samma håll!"

Och jag kan inte göra något annat än att instämma helt. För vad vore politiken utan en optimal kommunikation där alla olikheter möts kring den grundläggande grundstenen ? Vad vore ett politiskt parti utan en ordförande som har förmågan att mobilisera och leda partiets inre processer ? Vad vore ett politiskt parti utan de inre processerna ?

Vår nya ordförande bör ha den oerhört viktiga förmågan, om vi inte ska fastna i förtroendebrist igen. Det finns olika åsikter och tillvägagångssätt för att nå våra mål inom S. Det kan vi inte förneka, som Ardalan Shekarabi också nämnde igår. Men en stark ledare är den som har förmåga att balansera de åsikterna. Vi har inga falanger inom S. Det köper jag inte ! Men vi har olika åsikter kring själva tillvägagångssättet/tillvägagångssätten. Och om de olika kompetenserna inom vårt parti inte möts så kan vi inte kanalisera energin mot en vettig oppositionspolitik. Gör vi inte det så har vi högerregering 2014-2018 igen.

Sist men inte minst, kommer den viktigaste frågan som vi bör förklara för folk:
Varför vill vi ta makten ? Och varför har Sverige inte råd med att inte ha ett starkt S ? Fundera en stund .....

John Omoomian (S)