torsdag 31 oktober 2013

Öppna mötet i Frövi kring byggnation

Hej ! Den här bloggen är en sammanfattning av gårdagen för Er som inte kunde närvara igår.

Panelen bestod av en stadsarkitekt, Libos VD och den ansvariga från länstyrelsen kring byggnation och bostäder.
Varför går det så trögt att bygga ? Var kvällen tema.
Både stadsarkitekten och Libo var eniga om att situationen i Lindesbergs kommun liksom många andra kommuner i Sverige är ohållbart. Enligt Libo har vi ett behov av att bygga 50 ny bostäder per år. Det finns många olika parametrar som ska stämma för att kunna bygga, men de viktigaste parametrar finns i alla fall enligt Libo, dvs efterfrågan och lågkonjunkturen.
Lågkonjunkturen betyder att det är väldigt bra priser från entreprenörer vilket är bra för kommunen. Men det är hela tiden länstyrelsen som sätter stopp på våra byggprojekt menade Libo.

Länstyrelsen i detta sammanhang menar att det är mycket krav som ska uppfyllas. Trafiken ökar och med det omgivningsbuller. Man bygger på sådana ställen man inte byggde förr. T ex översvämningsriskiga områden som man gärna vill bygga på. Dessutom menar länstyrelsen att man måste anpassa sig så att det fortfarande blir riksintresset och de s.k kulturella områdena inte ska drabbas på ett negativt sätt. Men det största hindret enligt länstyrelsen är ändå omgivningsbuller.

När vi frågade varför det får bullra i storstäderna men inte i småstäder som Lindesberg fick vi förklaringen att de mått som finns i storstäder inte är lika som småstädernas. Man gör alltså avsteg ju större städerna är.

Vad gäller avsteg i Frövi lät det inte så troligt men man jobbar med att göra avsteg på ett projekt i Lindesberg, sade länsstyrelsens representant. Och det projektet är Åskilsbacken.
Så konkret kan man säga att kvällens möte ledde till ett samförstånd kring projektet Åskilsbacken.
Vad gäller andra projekt i kommunen vill länsstyrelsen omgående ha dialog med alla kommuner i norra länsdelen på KSO-nivå, vilket också är bra och leder fram fortsättningen på en konstruktiv dialog.

Tack alla ni som kunde komma och tack alla ni som läste detta.
Åskilsbacken , her we come !

John Omoomian (s)

1 kommentar: